Een festival zónder gillende tieners. Zo vlak na alle Bieberperikelen op Pinkpop kwam de eerste editie van komm schon Alter op 10 juni als geroepen. Maar wat maakt das Festival van de bekende 24+ feesten nou anders dan een ‘normaal’ festival? Een mooie testcase. In de Tuinen van West, waar nog nooit eerder een dance festival was georganiseerd, werd duidelijk dat zo’n leeftijdsgrens enkele grote voordelen met zich meebrengt, of beter gezegd een aantal nadelen uitsluit. Hier vijf kinderachtige dingen die we gelukkig niet tegenkwamen op komm schon Alter. Begeleid met foto’s die laten zien dat de bezoekers ondanks hun respectabele leeftijd toch jong van geest waren. Viele Lesespaß!


Naam: komm schon Alter, das Festival
Datum: 10 juni
Locatie: Tuinen van West (Amsterdam)
Line-up: Monkey Safari, Patrice Baumel, Marcus Worgull, Madmotormiquel, Polynation DJ-set, EINMUSIK LIVE, Eelke Kleijn, Giorgia Angiuli LIVE, Jonas Saalbach B2B Budakid, Miyagi, Hunter/Game, Denis Horvat, The Drifter, Love over Entropy LIVE, Malbetrieb
Website (link)
Facebook (link)


#1 Tasse in Urinal

Een van de meest irritante dingen die je als man op een festival kunt tegenkomen, is een bekertje in je pasveroverde urinoir. Bekers vol pis zijn goor en kut. Welke viespeuken doen dat toch altijd? Gooi je bekertje gewoon op de grond, zoals iedereen. Gelukkig weten we sinds afgelopen weekend eindelijk wie de boosdoeners zijn: jongens onder de vierentwintig. Drie uur voor het einde van komm schon Alter was er slechts één pisbak met bekertje gespot. Een absoluut nationaal festivalrecord.

Kijk ze nou gaan met hun rollators. Hup oudjes!

#2 Schnorren

Wil je net lekker een sigaret opsteken, staat er ineens een broekie voor je neus die een peuk van je komt schnorren (beste woord voor bietsen ooit). Okee, laten we eerlijk zijn, iedereen is wel eens blut en wanhopig geweest op een festival, maar het gaat hier om het grotere plaatje. Geen achttienjarigen voor je in de rij die met een half muntje en hun allercharmantste glimlach een biertje proberen te bestellen aan de bar. De onderlinge spanningen, veroorzaakt door geldproblemen binnen vriendengroepen, kunnen we eveneens missen als kiespijn. Kortom, het kan geen kwaad dat iedereen op het festivalterrein zich enigszins kan bedruipen.

#3 Schlechtgehen

Je hebt badgaan en je hebt het badgaan van iemand in het einde van zijn tienerjaren. Hel op aarde. De bezoekers van komm schon Alter kunnen zich hoogstwaarschijnlijk de laatste keer dat ze op dergelijke wijze fysiek hebben geleden, nauwelijks meer herinneren. Dementie? Nee, grenzen. Vierentwintigplussers nuttigen alleen twaalf halve liters bier, vier kwartjes, zes nakkies, twee joints en anderhalve liter Passoa, als ze zeker weten dat ze vervolgens niet het halve festival over de rand van een vuilcontainer hangen. Zonde van de schaarse tijd die je nog te leven hebt. Omdat het op komm schon Alter behoorlijk warm was, zagen we toch een enkeling die het eventjes te zwaar kreeg. Maar de vierentwintigjarige weet ondertussen dat een paar minuten in het gras gaan liggen, voldoende is om erger leed te voorkomen. Niet schlechtgehen is een kwestie van ervaring.

Even knuffelen met een opblaasflamingo en je kan er weer uren tegenaan!

#4 Allein zu Hause

Niemand beweert dat iedereen op komm schon Alter iemand aan de haak heeft geslagen, maar de meesten die had willen scoren, hebben ook gescoord. In het bezit zijn van een zorgvuldig afgewogen set of skills om jezelf te voorzien van seks, heeft zo zijn voordelen. Als resultaat waren er op komm schon Alter minder gefrustreerde gastjes of wanhopige huppelkutjes te zien, dan op andere festivals. Vierentwintigplussers hosselen met flair.

What happens under de Einmusika paraplu, stays under de Einmusika paraplu.

#5 Scham

Schaamte is menselijk. Nog sterker, voor sommige acties mag je je ook best schamen. Bierbekertjes in pisbakken gooien, valt in die categorie. Uitbundig dansen of verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, daar hoef je je dan weer niet voor te schamen. Zo rond je vierentwintigste kom je er ineens achter dat de ‘problemen’ waar je de afgelopen tien jaar zo mee hebt lopen worstelen, helemaal niet zo onoverkomelijk zijn als je dacht. For fuck sake, eindelijke wat grip op de situatie. Daardoor accepteer je niet alleen jezelf, maar ook je medefestivalgangers makkelijker. Frieden und Liebe bro!

“Uitbundig dansen of verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, daar hoef je je dan weer niet voor te schamen.”

Al met al best postitief dus, zo zonder de jeugd van tegenwoordig. Toch ga je die kotsende en bietsende projectielen missen. Je kan zeggen wat je wil, een beker pis over je schoenen brengt toch leven in de brouwerij. Ik zeg daarom niet dat alle festivals zich net als komm schon Alter een leeftijdsgrens moeten aanmeten, maar af en toe is een 24+ festival best prettig. Tschüss!