De Flevopolder is een mooi stukje Nederlandse makelij en helemaal te gek is het daar natuurlijk op 18, 19 en 20 augustus. Dan is het namelijk weer tijd voor A Campingflight to Lowlands Paradise! De meest culturele wereldstad van de lage landen vol met theater, film, wetenschap, filosofie, dans, politiek, comedy en natuurlijk…. muziek. Bekende namen, maar ook veel nieuwe muziek. En daar is het Pinguin Radio om te doen. Gijs Vervliet, muzieksamensteller van het muzikaalste indie-/ alternative radiostation van Nederland vertelt over upcoming acts op Lowlands.


“het IS vrij moeilijk om niet te zien hoe bijzonder ze is. Haar loopbaan lijkt wel een sprookje.”

Jeangu Macrooy

High On You, het debuutalbum van Jeangu Macrooy moet zijn eerste slechte recensie nog krijgen. Zelden is de pers zo unaniem over een nieuw Nederlands album. Meestal is er wel een dissidente stem, al is het maar voor de balans, maar op het album van de 23 jarige singer/ songwriter uit het oosten des lands is helemaal niks aan te merken. Jeangu’s eersteling is zelfs zo goed dat we er rekening mee moeten houden dat we hem moeten gaan delen met de rest van de wereld. Wat Jeangu zo bijzonder maakt -los van zijn muzikaliteit en de variatie van zijn songs- is het gemak en de overmacht waarmee hij zingt. Jeangu is geen gewone singer/songwriter, maar een bevlogen soulzanger, die het muzikaal relatief simpel houdt. Net als Bill Withers en Michael Kiwanuka. Veel songs hebben ook een tropical flavour en wist je dat zijn tweelingbroer Xilan bij hem in de band zit?

Car Seat Headrest

De hipste band van 2017 krijgt soms als kritiek dat hun muziek wel heel studentikoos is, maar zolang er studenten zijn lijkt ons dat geen probleem. Dat rock ‘n’ roll ook intellectueel kan zijn weten we sinds Dylan, dat popmuziek niet altijd stoer hoeft te zijn weten we van The Beatles. Er is in onze oren dan ook weinig mis met de college rock van Car Seat Headrest, zeker niet nu we weten dat het uit de hand gelopen soloproject van Will Toledo ook live niet te versmaden is. Het succes is de band langzaam, maar zeker overkomen. Toledo had zelf al een behoorlijk aantal albums uitgebracht toen er een label aanbelde met de vraag of ze misschien samen iets konden doen. Dat werd het Teens of Denial album. Plotseling was Toledos’ actieradius uitgebreid tot de hele wereld. Om op tournee te kunnen gaan formeerde hij een band en sindsdien is Car Seat Headrest min of meer constant onderweg.

Kim Janssen

Kim Janssen ging op reis en nam mee: zijn gitaar, pen en papier en een open geest. Na drie jaar en zo’n 400 shows (solo, met The Black Atlantic en anderen) kwam hij terug met genoeg songs voor een heel album, sommigen nog in de embryofase, anderen zo goed als voltooid. Per liedje keek hij wat er het best bij paste. Zo nam hij drums op in een verlaten fabriek in Groningen, speelde hij op een historisch kerkorgel in Utrecht en trok hij naar Berlijn om te werken met het van The National en Sufjan Stevens bekende Oriel Quartet van Marla Hansen. Kim is een singer/songwriter, maar geen traditionele. Zijn songs zijn weliswaar gebaseerd op eigen ervaringen en waarnemingen, maar ze zijn niet noodzakelijk autobiografisch.

Tash Sultana

Er was een tijd dat Nederland voorop liep wat betreft het ontdekken en omarmen van nieuwe acts. Prince bijvoorbeeld was al populair bij ons toen grote delen van de buitenwereld hem nog moest ontdekken. Nirvana idem dito. Die voortrekkersfunctie is in de loop der tijd een beetje verloren gegaan, maar met het optreden van Tash Sultana op Lowlands liggen we weer op koers. Nu is het eerlijk gezegd ook vrij moeilijk om niet te zien hoe bijzonder ze is. Haar loopbaan lijkt wel een sprookje. Begonnen met gitaarspelen op haar derde. Actief in bandjes in haar tienertijd. Op haar zeventiende uiterst succesvol als muzikant op de straathoeken van Melbourne en sinds begin vorig jaar een fenomeen op YouTube. Tash Sultana -haar exotische achternaam dankt ze aan Maltese voorouders- speelt, zingt, componeert, arrangeert en produceert al haar platen zelf. Ook live is zij de enige muzikant op de bühne. Ze is namelijk een meester op het ‘loopstation’, een samplemachine annex ritme box, die een band overbodig maakt. Het verhaal wordt nog boeiender als je weet dat Tash nog maar één EP uit heeft gebracht. Hadden we al verteld dat ze pas 21 is?

Black Foxxes

Stevige rock voor gevoelige mensen, kom daar maar eens om tegenwoordig. Aan metal en hard rock geen gebrek, maar wie op zijn tijd wel van volume houdt, maar niet gecharmeerd is van nektatoeages, weinig lol beleefd aan hel en/of verdoemenis of wie zwart niet staat, die komt er maar bekaaid af de laatste jaren. Voor hen zou Black Foxxes een uitkomst kunnen zijn. Black Foxxes is een trio uit het Engelse Exeter. Ze maken intelligente, emotionele gedreven rock, waarbij de versterkers regelmatig op 11 gaan, maar ze blijven binnen de perken van de geestelijke gezondheid. Mark Holley is een expressieve, gruntvrije zanger, die op de juiste momenten zijn stem durft te verheffen. Zijn songs zijn gelaagd en ambitieus.