Bzzt. Bzzt. Bzzzzt. Mijn mobiel trilt onophoudelijk: ik kijk op het scherm en zie al mijn vrienden als bezetenen chatten in groepsapp De Feestbrigade. Ik open het gesprek en probeer te lezen wat er allemaal staat, maar de berichtenstroom gaat zo snel dat zelfs Usain Bolt hier wat van kan leren. “Waar?” van Anna wordt gevolgd door Timo’s “Mainstage derde paal links achter”. Jim stuurt een heel vage foto waar geen kaas van te maken is, maar in zijn lijpe trip zal het waarschijnlijk wel logisch zijn. Het zweet breekt me uit als ik zie dat mijn telefoon 3% accu aangeeft; Jeffrey heeft de powerbank, maar die is natuurlijk op avontuur in de k-hole. Waar zijn mijn vrienden? Hoe vinden we elkaar terug zonder mobiel? Dat is dé hamvraag voor eenieder die regelmatig met grote(re) groepen een festivalletje pakt. We hebben een paar vernuftige tips voor je op een rijtje gezet!

#1 Neem iets langs en herkenbaars mee

Deze lifesaver heeft me al een paar keer gered: een herkenningspunt zoals een ballon, apart tasje of iets anders dat je hoog in de lucht kunt houden. Mijn goede vriend Harold is een regelrechte metalhead en een beer van een vent, maar op festivals draagt-ie apetrots een piepfijn, rood Cars-tasje op zijn brede rug. Oké, dit kinderbuideltje is inmiddels beplakt met de meest grimmige metalstickers, maar opvallend is het wel! Als we elkaar terug moeten vinden na een plaspauze houdt er altijd wel iemand die tas in de lucht en hoeven mijn zwarte doppen alleen maar te zoeken naar die rode tas.

“Door het geluid van je klapperende kaken kun je niet meer terughalen waar die ontmoetingsplek was…”

#2 Tik langere gasten aan en vraag ze mee te zoeken

Je bent waarschijnlijk op een Nederlands festival, dus maak gebruik van de zegen die verstrengeld zit in ons DNA: belachelijk lang zijn. Oké, wellicht ben je dit gen net zoals ik misgelopen, maar dan nog vind je altijd minstens vier gasten om je heen die twee meter vijf zijn. Zet je liefste blik op – al hoef je daar waarschijnlijk geen moeite voor te doen, want je houdt op dat moment toch al van alles en iedereen – en tik zo’n lang mens op de schouder (en als je daar niet bij kan, mag de onderrug vast ook). Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die niét om zich heen wilde zoeken, al kan dat ook komen doordat ik met mijn woelige één meter zestig gewoon onwijs schattig en onweerstaanbaar ben.

#3 Spreek van tevoren een ontmoetingsplaats af

Dit is zo verschrikkelijk ouderwets – ik geloof zelfs dat ik dit trucje heb geleerd van mijn oma toen we op mijn vijfde naar camping ’t Hoekje gingen ergens in Noord-Brabant – maar het werkt als de hete bliksem! Net nadat jullie je spullen hebben gedumpt in de kluisjes en nog vóórdat jullie gaan feesten, zit een ideaal moment om met z’n allen een bepaalde plek af te spreken waar jullie naartoe gaan als Beau weer eens kwijt is. Zucht, die Beau ook altijd met zijn ‘inkakken is bijpakken’-oerkreten.

#4 Leg je erbij neer en geniet

Dit ethos biedt soelaas als je al een half uur tevergeefs zoekend over het festivalterrein dwaalt. Je mobiel is dood, door het geluid van je klapperende kaken kun je niet meer terughalen waar die ontmoetingsplek was en Harold is waarschijnlijk in de zesde versnelling weggescheurd met zijn Cars-tas. Nee, die vrienden van je zijn pleite, maar waarom zou je nog verder zoeken? Je bent op een retevet festival en je wordt omringt door vrienden – je hebt ze alleen nog niet ontmoet. Laat die ‘ik moet ze terugvinden!’- stress lekker varen en focus je op het maken van lol. Je komt je vrienden vanzelf wel weer tegen; rechtsvoor bij de frietkraam, binnenstebuiten in een caleidoscopische dimensie of in foetushouding op de after.