Met ADE voor de deur wordt het hoog tijd om het eens serieus te hebben over de geluidskwaliteit van de muziek op afterparty’s. Voel je je aangesproken? Goed. We dragen iedereen een warm hart toe die zijn of haar huis openstelt voor een stelletje losgeslagen feestbeesten, maar we moeten ergens een doorgetrokken streep trekken. De allesverzengende sound waar we in clubs en op festivals zo lekker op gaan, staat namelijk te vaak in schril contrast met het blikken geluid van laptopboxen op afters. Iemand moet een stokje steken voor dergelijke onacceptabele praktijken. Daarom selecteerden we, samen met onze vrienden van HIFI STUDENT, de belangrijkste muzikale life-hacks, waardoor ook jouw afters voortaan klinken alsof er een engeltje in je oor piest.


‘Afspelen via bluetooth gaat ten koste van de muziekkwaliteit’

1. Ready to rumble?

Boxen die enigszins zoden aan de dijk zetten, zijn belangrijk. Waarom Macdonalds eten als je ook een goede maaltijd kan krijgen. Uiteraard kan je zowel online als in de fysieke winkel voor advies terecht bij HIFI STUDENT. Mocht je trouwens geld overhebben, of wil je gewoon een keer een sicke geluidsinstallatie in het echt horen en zien, check dan voor de gein eens de Bowers & Wilkins 800 D3 die ze hebben staan in de winkel. Dat geluid is zo overdreven vet.

2. MP3 is zo 2002

Onze generatie heeft de MP3 groot zien worden. Een middagje spelen met Limewire en je was ondanks je inbelverbinding makkelijk twee albums en een virus rijker. Echter, met de moderne internetsnelheden en honderden gigabytes aan ruimte op je harde schijf, is ons geliefde bestandsformaat een beetje overbodig geworden. Waarom zou je je nog inlaten met verkleinde bestandsformaten als je muziek kan luisteren in het formaat waarin het ooit bedoeld was. Spotify biedt mogelijkheden (zie volgende tip), maar voor de echte pro’s is een HQ muziek-app als TIDAL wellicht nog interessanter.

3. Top secret Spotify-instelling

Bijna niemand weet dit, maar het is misschien wel de makkelijkste tip van allemaal. Zet de instellingen van de geluidskwaliteit op Spotify op ‘extreem’. De muziek die normaal gesproken via Spotify naar je computer, tablet of telefoon wordt gestuurd, is vaak verkleind. De nummers worden in comprimeerde vorm over het internet gestuurd om bandbreedte te besparen. Je kan je voorstellen dat dit, net zoals bij foto’s, niet ten goede komt aan de kwaliteit van het geluid. Maar met het snelle internet van tegenwoordig kun je de instellingen van de geluidskwaliteit veel hoger zetten. Kies bij de instellingen voor geluidskwaliteit in Spotify voor ‘extreem’ (320 kbit/s) en je avond kan in ieder geval muzikaal niet meer stuk.

4. Doe eens gelijkbenige driehoek

Ook de plaats van je (compacte) boxen is erg van belang. Misschien ben je snel geneigd om je luidsprekers op de grond of ergens in de hoeken van je niet al te grote studentenkamer te plaatsen. Niet doen! Het beste is om de boxen op oor-hoogte te plaatsen. En in een gelijkbenige driehoek (dat wil zeggen dat er tussen jou en de boxen en tussen de boxen zelf dezelfde afstand zit) met de positie van de dansvloer of de captainsseat.

5. Blauwtje lopen?

Bluetooth is op zich niet verkeerd. Wireless heeft zo zijn voordelen. Toch gaat afspelen via bluetooth behoorlijk ten koste van de muziekkwaliteit. Houd hier rekening mee als je muziek luistert. Als mobiliteit en gemak hoog in het vaandel staan, zul je waarschijnlijk minder moeite hebben met een Bluetooth-gerelateerd compromis. In alle andere gevallen is het beter om dat kabeltje voor lief te nemen en optimaal te genieten van je muziek.

Nieuwe geluidsapparatuur nodig en niet vies van flink wat studentenkorting? Check dan: hifistudent.nl