De Ouderkerkerplas zal aanstaande zaterdag voor de tweede keer het thuis zijn van Buiten Westen, het festival met misschien wel de meest opvallende, diverse programmering van deze festivalzomer. Zes stages en meer dan veertig artiesten waaronder namen als Worakls, Roman Flügel en Moodymann. Dat belooft veel goeds. En dat alles wordt, zoals we gewend zijn van Buiten Westen, ondersteund met allerlei leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Hoog tijd dus om eens te gaan inventariseren wat het festival nou precies voor ons in petto heeft. Maar dan rijst de vraag: where to begin? Daarom leek het ons interessant om eerst de verschillende stages eens uit te lichten. De stages hebben namen als ‘Het Strand’ en ‘Het Woud’ en hebben hun eigen karakteristieke dierenkop als mascotte. Iedere stage wordt geleid door een grote organisatie uit de festivalwereld en allemaal hebben ze hun eigen verhaal en uitstraling. Samen geven zij vorm aan de muzikale wereld die Buiten Westen heet.


 

Het Strand – Pleinvrees

Pleinvrees; in 2010 ontstaan in een oliebollenkraam en inmiddels een begrip in de deephouse-scene. Op Buiten Westen zal Pleinvrees op Het Strand de melodieën laten gloeien en hun toegankelijke melodieuze house ten gehore brengen aan het publiek. Zo zal Worakls, een grote en geliefde naam, ons zijn muzikaliteit tonen en iedereen ervan overtuigen dat hij al vanaf zijn derde levensjaar muziek maakt. Oud bekende van Pleinvrees, Illesnoise, is er ook weer bij. Zoals ze zelf zegt: ‘Muziek is niet alleen om naar te luisteren, maar hoort synchroon te lopen met je hartslag.’

 

Het Hof – Next Mondays Hangover

Wil jij graag het hof gemaakt worden? Laat je dan verleiden door de vruchten van Next Mondays Hangover. De welgevormde line-up van Het Hof staat vol bekende namen. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse DJ Trippin Jaquar. Hij heeft een spirituele ontwaking beleefd na het nemen van truffels. Met zijn moderne, langzame, house brengt hij ook zijn publiek in hogere sferen. Een andere naam die genoemd moet worden is Some Chemistry, een vaste gast van Next Monday’s Hangover. Zijn muziekstijl is misschien moeilijk definieerbaar, maar juist daardoor zal hij je altijd blijven verassen. Eén ding is echter zeker, Some Chemestry, medeorganisator van NMH, maakt van zijn sets altijd een feest. En wat dacht je van de welbekende Roman Flügel? De Duitser is al sinds begin jaren ’90 actief in de scene en wordt vaak omschreven als een kameleon door zijn veelzijdigheid in melodieën. Bij Het Hof gaan de diepe beats hand in hand met meeslepende klanken.

 

Het Veld – Cartel

Ooit startte Cartel als klein rupsje. Inmiddels heeft deze organisatie zich ontpopt tot een volwassen vlinder, die op verschillende Amsterdamse toplocaties neerstrijkt. Met een mix van internationale artiesten zullen ze ook op Buiten Westen hun typerende vrolijke, funky sounds laten horen. De Noorse Skatebård, die regelmatig in de Berghain speelt, zou met zijn eigenzinnige stijl nog wel eens een van de grote verrassingen van Buiten Westen kunnen worden. Een andere bekende naam, Beesmunt Soundsystem, oftewel Luigi Vittorio en David van der Leeuw, zijn in 2008 begonnen met draaien en producen en dat gaat ze goed af. Het duo is niet vies van een beetje experimenteren. Je moet dus niet vreemd opkijken als je verschillende stijlen zoals Disco, Afro en Techno door elkaar zult horen. Schud daarom je haren los en paradeer in het rond op het ritme van deze interessante mix van verschillende artiesten.

 

De Kaap – NGHTDVSN

Natuurliefhebbers opgelet. Eén van de dj’s, Dominik Eulberg, is namelijk niet alleen dj, maar ook boswachter. Op originele wijze combineert de Duitser stevige beats met een organische sound. Dat heeft NGHTDVSN weer goed geregeld, net als de rest van de line-up trouwens. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat de Nijmeegse Reza Athar een plekje in zijn agenda vrij heeft gehouden voor Buiten Westen. Naast dj en producer is hij namelijk ook de boeker van de Marktkantine. Van alle markten thuis dus. Kortom, de sidderende beats van De Kaap mag je zeker niet missen.

 

Het Woud – Les Enfants Terribles

Les Enfants Terribles neemt je mee naar een prachtige open plek in het bos, waar de beats zo stevig zijn dat zelfs de bomen hun wortels niet stil kunnen houden. De ideale stage voor festivalgangers die graag van de gebaande paden wijken en niet vies zijn een wat hardere beat. Maar pas op. Voor je het weet word je verleid door de onweerstaanbare looks en sounds van de beeldschone Servische Tijana T. En houd ook je ogen en oren open voor Fjaak. Met instrumenten in plaats van computers neemt het Duitse trio je mee terug naar het tijdperk van voor de digitale revolutie. Het is slechts een kleine greep uit alle mysteriën die schuilen op de plek waar bomen breken.

 

De Vijver – Club Knijn

Vrolijk dansende druppels weerkaatsen in de zon. Het water van de meest feestelijke stage van het festival is net zo onstuimig als de muziek. Die wordt namelijk verzorgd door Disco Dolly Soundsystem, Lumière, Kerk, Fouk, Mikey Nice en Festimi Soundsystem. De sfeer wordt verzorgd door jezelf, je vrienden en een heleboel andere gezellige festivalgangers. De Vijver van Club Knijn staat voor disco, bekende hitjes en gekkigheid.