Amsterdam Dance Event 2017, de keuze is reuze kunnen we wel zeggen. Vrijwel alle grote evenementenorganisaties pronken met tal van ADE-events. Toch zijn er maar weinig die op zoveel fronten participeren als DGTL, en nog minder die dat met zoveel verve doen. De organisatie verdeeld een arsenaal van artiesten over drie verschillende avonden. Elke nacht heeft zijn eigen sound gebracht door grootheden als Nina Kraviz, Jamie Jones en Michael Mayer, obscure helden als Modeselektor, Apparat en de Pachanga boys en jonge geniën als Fort Romeau en Oceanic. Waar veel organisaties ophouden, gaat DGTL nog een stapje verder. Onder de koepel van ADE Green zal DGTL Revolution hemel en aarde bewegen om een duurzame manier van feesten aan de feestende man te brengen.


‘Hoe zorgen we er samen voor dat we minder verbruiken?’

DGTL Revolution

Duurzaamheid is een hot topic, ook binnen de evenementenindustrie. DGTL tracht niet alleen hun eigen uitstoot te verminderen, maar ook om hun bezoekers te activeren hieraan bij te dragen. De grote vraag blijft namelijk: “Hoe kun je festivalbezoekers enthousiasmeren en motiveren om deel te nemen aan een nieuwe duurzame sociaal-maatschappelijke revolutie?” Niet alleen tijdens, maar ook nog ná een festival of evenement. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het vernieuwen en hervormen van de moderne samenleving. Hoe zorgen we er samen voor dat we minder verbruiken? DGTL, als vlaggendrager, laat zien hoe het beter kan en bespreekt dat met iedereen die graag wilt luisteren tijdens ADE. Beter is voor DGTL namelijk nog niet goed genoeg.

Goede punten, maar hoe krijgt dat vorm? Op verschillende manieren. Zo werd eerder al de Eco-coin geïntroduceerd en is er de nieuwe ‘Material Flow Index’ methodiek om van DGTL het eerste afval-vrije, ‘circulaire’, festival ter wereld te maken. Deze onderwerpen worden besproken tijdens de panels van ADE Green, waar onder andere DGTL’s ‘Revolution Manager’ samen met partners van ‘Metabolic’ en ‘Next Nature Network’ zullen spreken.

Hackaton

DGTL is dit jaar ook weer van de partij bij de ADE Hackathon, die zij samen met Young Creators en ADE organiseren. Hierbij nodigen ze jonge ‘hackers’ uit om na te denken over technologische oplossingen binnen de evenementen- en festivalbranche. Ze sluiten zich 24 uur lang op om te werken aan verschillende challenges, Die voor zowel de organisatoren als de bezoekers tot oplossingen en verbeteringen moeten leiden op festivalgebied.

Vorig jaar werd de hoofdprijs gewonnen door team ‘ADE Volt’. De whizzkids bedachten een app die bewegingen van festivalbezoekers kan registreren door middel van sensoren in mobiele telefoons. Zo kun je precies zien waar het helemaal los gaat en welke dj dus het meeste teweeg brengt bij de bezoeker. Daarnaast waren er onder andere toepassingen die hielpen bij het voorkomen van en anticiperen op rijen, het informeren van de festivalbezoeker middels een chatbot en was er een dashboard dat een scan kon maken van welke locaties in de stad zich goed leenden voor events.

Dit jaar vragen de organisaties de deelnemers om mee te denken over de thema’s: music, customer experience en festivalorganisatie. Het doel van de Hackaton is het stimuleren van innovatie in de dance industrie door verschillende partijen bij elkaar te brengen.

DGTL ADE

Maar er wordt natuurlijk ook gefeest. Alle revolutionaire plannen moeten ten slotte ook in werking worden gebracht. De Scheepsbouwloods zal zoals gebruikelijk omgetoverd worden tot een ware beleving, waar muziek, techniek en kunst samen komen. Verwacht de beste geluidsinstallaties, onvergetelijke lichtshows en 3 avonden waar nog lang over nagepraat zal worden.

Te beginnen met de donderdag. Een goed begin is het halve werk zal de organisatie gedacht hebben, want van een rustige warming-up is geen sprake. Stomende techno van de elegante Nina Kraviz, een diepe dj-set van Jon Hopkins, de Innervisions-sound van Âme en dan hebben we nog maar een klein deel van het programma belicht. Pro-tip: neem de ADE-vrijdag alvast vrij, want de kans dat je hier blijft hangen tot 07:00 is groot, heel groot.

Voor het vrijdag- en zaterdagprogramma werkt DGTL weer samen met de toonaangevende labels Paradise (vrijdag) en Kompakt (zaterdag). We vroegen Charlene de Recht van DGTL waarom er gekozen is voor deze samenwerkingen: “We werken al jaren samen met deze labels. Voor beiden labels is het de vijfde keer dat ze met ons een event doen tijdens ADE. We vinden dat de sounds van beiden goed past bij de cross over sound van DGTL. Met Kompakt is er ook nog een extra connectie vanwege ons label, DGTL Records.

Paradise brengt altijd een bijzondere, uitzinnige sfeer met zich mee. De muziek, de mensen, het is altijd een feestje. Ook de techno en house van Kompakt brengt veel bij het publiek teweeg. Ondanks dat het een grootte productie is, blijft het een underground feel hebben.”

Een aardig gevuld programma! Waar kijk je zelf eigenlijk het meest naar uit? “Zelf ben ik erg benieuwd naar de set van Oceanic op donderdag, een jong Nederlands talent. Zijn zeer eigen muzieksmaak zal een toevoeging zijn aan de avond die wordt geleid door grootheden als Nina Kraviz, Modeselektor, Âme en Jon Hopkins. Allemaal artiesten waar mijn hart ook wel sneller van gaat kloppen!”