Je eigen party organiseren voor duizend man is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Zelfs als al je Facebookvrienden met aanhang langskomen, is het maar de vraag of je zo’n grote groep mensen bij elkaar kan krijgen. Maar wat nou als je een organisatie als Apenkooi zich er mee gaat bemoeien? Dat scheelt een slok op een borrel. Ineens is een party van dergelijke omvang dan een stuk minder ver weg. Dat is de insteek van Partymacher, een initiatief van Apenkooi Events. Zij gaan op zoek naar creatieve talenten met passie voor het nachtleven en een awesome idee voor een clubnacht. Het initiatief komt neer op een soort Shark Tank (maar dan minder lame) voor promotors, je krijgt de kans om je party concept te pitchen. Wij zochten uit wat Partymacher precies inhoudt en spraken met enkele betrokken partijen over hun rol in de ‘zoektocht naar het beste party-idee’.


‘Het is belangrijk dat er out-of-the-box wordt gedacht en van gebaande paden wordt afgeweken’

Het is de hoogste tijd voor een zoektocht naar nieuwe Partymachers in Amsterdam, want volgens veel studenten ontbreekt het daaraan in het uitgaansleven. Wil je de klassieke pyjama party nieuw leven inblazen? Of is jouw grote droom een exotische Fiësta del Avocado? Binnenkort kan iedereen met een leuk concept in zijn hoofd voor een feest, zijn of haar idee dus pitchen.

Je doet, dan wel alleen dan wel met collectief mee door je pitch-video in te sturen en er vervolgens voor te zorgen dat er minimaal honderd mensen zichzelf op attending zetten. Als je dat lukt wordt je concept beoordeelt door Apenkooi.

De uiteindelijke winnaar mag zijn eigen party concept tot uitvoer brengen en een feest organiseren. Daarbij wordt hij/zij geholpen door Apenkooi Events. Een mooi idee in combinatie met hun kennis, ervaring, netwerk en faciliteiten, dat belooft wat!

Maar waar moet een goed feest nou eigenlijk aan voldoen? Wat heb je als toekomstig organisator/promotor nodig om hoge ogen te gooien? Bij Partymacher zelf willen ze daar niet al te veel over kwijt, dat is begrijpelijk. Iedereen is welkom om mee te pitchen en het is juist belangrijk dat er out-of-the-box wordt gedacht en van gebaande paden wordt afgeweken.

‘Ga een avond de kroeg in om samen met een paar vrienden over je idee na te denken,’ adviseert oprichter van Apenkooi, Jasper Goossen. ‘Je kan tegenwoordig niet meer aankomen met een dertien-in-een-dozijn idee. Daarnaast, als je een goed idee hebt, waar je zelf enthousiast over bent, dan kan je dat ook overbrengen op anderen. Zo is het bij ons in het ook gegaan bij de oprichting van Apenkooi.’

Uiteindelijk is een promotor natuurlijk afhankelijk van de clubs. Als je geen locatie hebt om een feest te organiseren houdt het snel op. We vroegen ons af waar clubs nou op letten als ze gaan samenwerken met een promotor. In dat kader belden we Paul Kuilboer van De Marktkantine, dit is namelijk de club waar de winnaar zijn of haar feest mag gaan hosten. Met een capaciteit van 1100 man, is dat natuurlijk geen kattenpis.

‘Een belangrijk criterium voor een samenwerking met een promotor is passie,’ vertelt Paul. ‘Het moet iemand zijn die door zijn enthousiasme en energie als vanzelfsprekend een grote groep mensen om zich verzamelt en daarmee een sneeuwbaleffect teweeg kan brengen. Dat is de basis. Een eigen identiteit die inspirerend genoeg is om andere mensen mee te willen laten doen, dan ben je al een heel eind.’

Ook is het interessant om eens te kijken naar promotors als Rewind, Kris Kross of De Omroep, die in korte tijd een leuk, origineel concept lieten uitgroeien tot een gevestigde naam in de partyscene. Rewind, bekend van de hitjes van toen en nu, is een van de supporters van Partymacher. We vroegen oprichter van Rewind, Pim Litjens, hoe hij zelf ooit is begonnen.

Hij vertelt: ‘Het begon tijdens mijn studententijd. Ik had allerlei bijbaantjes door heel Nederland, waar ik veel mensen heb leren kennen. Op een gegeven moment ontstond het idee voor een reünie, om iedereen weer eens bij elkaar te krijgen. Het werd een enorm succes. We hadden de smaak te pakken en al snel organiseerden we wekelijks een Rewind feest.’ Sindsdien krijgt Rewind al jaren alle Amsterdamse clubs vol. Van Chapter 21 en Club Up tot Chicago Social Club en Paradiso. Inmiddels is Rewind hard op weg het hele land te veroveren. Op 9 september organiseerde Rewind zelfs hun eigen festival. Het kan hard gaan.

Apenkooi wil volgens Tim, een van de woordvoerders van Partymacher, graag een oproep doen aan mensen die interesse hebben om mee te doen: ‘Ga alvast nadenken over een origineel concept. Partymacher is een uniek opstapje om van jouw feest een succes te maken. Zorg dus dat je een plan klaar hebt liggen als we van start gaan. En zorg ook dat het plan meer is dan een dj en wat lichten. Blaas ons omver met jouw meest creatieve vondsten!’

Heb jij zelf een geniaal party concept in je hoofd? Stuur dan je pitch in op: https://partymacher.amsterdam/