Aan de start van het festivalseizoen ontmoet ik dj en producer Roel Varkevisser, beter bekend als Olivier Weiter. Ik danste op zijn muziek in de Gasten Zonder Grenzen (GZG)-periode. Een mysterieuze verschijning die Roel. Wanneer we beginnen te praten over het ontstaan van Olivier Weiter begint hij te stralen en komen oude herinneringen boven. Een verhaal dat teruggaat naar zijn 21e levensjaar. Toen hij net in Amsterdam kwam wonen. Een tijd waarin er geen onderscheid was tussen dag en nacht…


Weitergehen

“Ik ging studeren, maar was voornamelijk aan het feesten.” Roel vertelt opgewekt over zijn beginjaren in Amsterdam. De weekenden waren gevuld met bezoeken aan clubs, afters en Duitse festivals. Van vrijdag tot zondag. En maandag dan braaf de schoolbanken in.

“IK HOU VAN DAT REBELSE, DAT RANDJE, DAT SMERIGE.”

Roels avonturen in het nachtleven staan dan al in schril contrast met die van z’n studiegenoten. Hij vertelt over een avond in Club 11 waar hij voor het eerst kennismaakt met Sven Väths muziekkunsten. “Sven Väth had het publiek compleet in zijn greep. Het was net een tovenaar.” Sven was dan ook de eerste dj bij wie Roel zag dat hij het publiek tijdens zijn set aan het entertainen was. “Niet alleen de muziek kwam over op het publiek, maar ook Svens persoonlijkheid was voelbaar tijdens z’n acht uur durende set.” Roel wilde dit ook. Met genoeg vlieguren op de dansvloer werd het voor Roel tijd om plaats te nemen achter de decks. Van zijn studiefinanciering kocht hij zijn eerste draaitafel en platen. “Ik had destijds nog nooit een instrument gespeeld!” In clubs maakte Roel foto’s van de vinyl hoezen die gedraaid werden. “Zo kon me ik later herinneren welke platen ik mooi vond, in die tijd bestond Shazam nog niet natuurlijk.”

Bar 27

Het souterrain onder Roels studentenhuis werd omgedoopt tot afterkelder en kreeg de naam ‘Bar 27’. Roel werd de huisdj. “Bar 27 was een verwijzing naar de beruchte Bar 25 in Berlijn”. Een plek waar muziek, creativiteit en eigenzinnigheid gestimuleerd werden. De Amsterdamse kelder had een discovibe met een rauw randje. “Ik koester de Bar 27 periode met m’n boys. Hier liggen mijn roots. Met z’n vieren voelden we ons de rebellen van Amsterdam. Dat is de tijd waarin ik mezelf heb ontwikkeld. Ik vergeet het nooit meer.” Voor een handjevol mensen kon Roel zich muzikaal ontwikkelen. Dat hij kon draaien, werd als snel opgemerkt. De kelder werd een ontmoetingsplek voor menig muziekliefhebber. Zelfs grote namen als Sven Väth, James Holden, Ricardo Villalobos en Nathan Fake vonden hun weg naar Bar 27.

“je moet niet dromen van de dingen die je ooit had willen doen, maar dingen doen waar je altijd van hebt gedroomd.”

“Ik voelde dat muziek maken mijn roeping was, dit kon wel eens heel vet gaan worden.” En zo geschiedde. Op een maandag zat Roel in college met studiegenoten die nog brak waren van hun vrijdagavond in Jantjes Verjaardag. “Ik was net een paar uur daarvoor de Panorama Bar uitgerold.” Hij voelde zich steeds minder thuis op school, z’n rebelse kant stak de kop op. Die rebelsheid uitte zich in het organiseren van illegale feestjes. Tijdens een college heeft Roel z’n spullen gepakt en hij is nooit meer teruggekomen. “Mijn vader zei: je moet niet dromen van de dingen die je ooit had willen doen, maar dingen doen waar je altijd van hebt gedroomd.” En daar ging Olivier Weiter. Hij spreidde zijn vleugels uit, vloog weg en kwam altijd weer terug met nieuwe avonturen en muziek. Dat hoor je terug in zijn mixes van techno met melodische invloeden. Een reis die hem leidde van GZG en Shoeless (blotevoetenfestival op Ruigoord) naar KaterHolzig tot Mysteryland USA. En… deze zomer strijkt hij neer op het Thuishaventerrein met zijn eigen Weiter Festival!

Weiter Festival

Olivier Weiter Festival Interview
“Het Thuishaventerrein is Weiters thuisbasis” (Foto: Vaag.Photography)

Ondertussen draait Olivier Weiter op veel bijzondere plekken in de wereld, bestaat er een Weiter label, waar jonge talenten een podium krijgen, en zijn er al verschillende ‘Weiter avonden’ gehouden in Paradiso. Een groot succes en steevast uitverkocht. Daarnaast owned Weiter verschillende stages op festivals zoals Amsterdam Open Air. “Het voelt nu als een logische stap om zelf een festival te organiseren.” Shoeless en GZG zijn belangrijk voor Weiter geweest. Hier heeft hij veel artiesten leren kennen. “Ik wil het niet nadoen, maar ik kan wel zorgen dat die spirit nog blijft leven. Maar dan met elementen die bij mij passen.” Het Thuishaventerrein is Weiters thuisbasis. Al vanaf de oprichting staat Olivier Weiter op hun programma. “Amsterdam miste nog zo’n plek als Thuishaven. De crew heeft hard geknokt voor hun bestaansrecht. Je voelt hun passie en ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen.” Verschillende elementen binnen Thuishaven zie je ook terug bij Kiesgrube, Fusion Festival en in Bar 25. Weiter is de eerste artiest die een tien uur durende set gaf op Thuishaven. “Onlangs heb ik zelfs de zeventien uur aangetikt. Hoe ik dat doe? Veel eten, Spa rood en wodka on the side.” Lange sets zijn in Duitsland niet ongewoon, maar in Nederland worden artiesten toch veelal voor anderhalf uur geboekt. Iets wat je niet veel zult zien tijdens Weiter Festival. Het is voor Weiter belangrijk om het publiek mee te nemen in zijn muzikale verhaal. Hoewel zijn aangekondigde negen uur durende marathonset wellicht anders doet vermoeden, staat Olivier Weiter er deze dag absoluut niet alleen voor. Verspreid over drie stages heeft hij zowel grote inspiratiebronnen als nieuwe talenten uitgenodigd. “De line-up zal voor sommigen een herkenning zijn en voor anderen een ontdekking.” Neem de Duitse routiniers Der Dritte Raum, die al wat jaren meegaan. “Een vernieuwende act, want de nieuwe generatie kent ze nog niet.” Of de nachtbraker Andre Galluzzi. “Wat een podiumbeest is dat!” Weiter kwam hem een keer tegen bij een feest onder de Bijenkorf. “Hij was zeiknat van het zweet en veegde het zand van z’n platen af en zei: I’m pushing off the dust… I just came from Thailand. Galluzzi is gewoon een rockster.

“HET VOELT NU ALS EEN LOGISCHE STAP OM ZELF EEN FESTIVAL TE ORGANISEREN.”

Ik hou van dat rebelse, dat randje, dat smerige. Draaien is ook gewoon rock ‘n’ roll.” Weiter gaat ook way back met de act Resistance Orchestra. “Tien jaar geleden maakte ik met Jason Soesman al muziek in Leiden.” Live acts zorgen op Weiter Festival voor verfrissende energie. Denk bijvoorbeeld aan Dialoque, waarvan een van de bandleden Weiters beste vriend is. “Zonder Jasper Löwik was ik niet waar ik nu ben.” Of neem Lövestad. “Een live-project met funky house en een psychedelica randje.” Love Over Entropy zal het publiek onderdompelen in 90’s IDM en andere wereldse melodieën van vroegere techno-visionairs. Verder staan op het programma: Mohn en Marc Holstege van het Weiter-label, de Belg Nico Morano en met Thuishavenlievelingen Aron Friedman en Eric de Man van Spaceandtime is het programma compleet. Op zaterdag 23 september kun je ook allerlei live art performances zien. Laat je vooral verrassen en meenemen in Weiter’s verhaal, je zult immers genoeg tijd krijgen om alle artiesten te aanschouwen. Weiter begint te lachen: “Behalve als je negen uur lang bij mij wilt staan… dan mis je de rest.”

WEITER FESTIVAL | TICKETS WWW.OLIVIERWEITER.COM