Er zijn van die festivals waarbij alles perfect op zijn plek valt. De muziek, de setting, de complete uitstraling, alles klopt. Sommige van die festivals zijn glanzende pareltjes met bloemetjesmotief. Dockyard Warehouse Festival is dat niet. Dockyard is een massief stuk gewapend technobeton waar iemand een magazijn kogels op heeft leeggeschoten. Het festival geeft de term ‘rauw’ een nieuwe definitie. Een muzikaal pareltje met sympathieke krassen, deuken en hier en daar een veeg motorolie. Dit jaar komen onder andere: Luciano, Mulero, Matador, Paco Osuna, DJ Rush, Monika Kruse, ART DEPARTMENT, Luke Slater en De Sluwe vos. Maar wat maakt dit festival zo gietijzersterk? Het is namelijk niet voor niks dat de grootste namen uit de technowereld keer op keer Dockyard weten te vinden om hun muzikale kunsten te vertonen. Wat maakt Dockyard, Dockyard?


Rauwe industriële techno in mysterieuze fabriekshallen met gebroken glas in loodramen en tien meter hoge plafonds. Dat is Dockyard Warehouse Festival. Op het Hembrugterrein onder de rook van Amsterdam, kunnen technoliefhebbers op 6 mei wederom hun hart ophalen op één van de meest karakteristieke festivals van Nederland. De succesformule van Dockyard kan worden samengevat als de ultieme combinatie van een sterke line-up en een festivalterrein waar de industriële sfeer in dikke zwarte matglanzende druppels vanaf druipt.

Beats en bommen op het Hembrugterrein

Dit jaar vindt Dockyard voor de tweede keer plaats op het Hembrugterrein in Zaandam. Dat lijkt verder dan het is, vanaf Amsterdam ben je er zo met de fiets. Het is dichterbij dan bijvoorbeeld ’t Twiske. Het Hembrugterrein past bovendien goed bij de hele uitstraling van het festival. De stages van Dockyard met namen als ‘Factory’, ‘Warehouse’ en ‘Terminal One’, staan letterlijk op een fundament van verroeste kogelhulzen. De vervallen constructies van het Hembrugterrein waren in het verleden namelijk wapenfabrieken, onderdeel van Staatsbedrijf Artillerie-Inrichtingen. De 19e-eeuwse fabrieken hadden een belangrijke functie binnen de stelling van Amsterdam, het duurste en grootste project uit de Nederlandse militaire geschiedenis. Bij een invasie kon men vanaf deze locatie de troepen bewapenen die de stad moesten verdedigen. Niemand had toentertijd kunnen vermoeden dat op deze plek ooit duizenden festivalgangers zouden rondlopen. Sterker nog, het Hembrugterrein was een top-secret locatie die tot voor kort überhaupt niet toegankelijk was voor publiek.

Foto door: Chee Janssen van TK Photography

In het diepste geheim werden er testen uitgevoerd met het meest moderne wapentuig van die tijd. Het standaardgeweer waarmee de Nederlandse soldaten in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers vochten, werd bijvoorbeeld gemaakt op het Hembrugterrein. Meer dan een eeuw lang was dit één van de best beveiligde plekken van Nederland. Delen van het terrein zijn gecamoufleerd door bomen, om de vijand het zicht te ontnemen. Er is dus genoeg variatie op het festivalterrein en je voelt, proeft en ruikt er het verleden. Het perfecte mysterieuze decor voor een festival als Dockyard.

De line-up

Maar genoeg over de locatie, want deze editie van Dockyard wordt ook muzikaal erg interessant. Zeventien uur lang kunnen we compromisloos los gaan op een lijst dj’s waar het moeilijk uit kiezen is. Een naam die we natuurlijk allemaal kennen is De Sluwe Vos. De ongrijpbare Nederlandse dj is altijd op zoek naar nieuwe manieren om het publiek te verrassen met zijn mix tussen house en techno. Behalve de Nederlanders is ook de internationale technoscene goed vertegenwoordigd op Dockyard. Denk aan de wereldberoemde Luciano. De Zwitser wordt gezien als een van de meest invloedrijke dj’s van de afgelopen tien jaar. Zijn interessante mix tussen techno en Zuid-Amerikaanse grooves mag je zeker niet missen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een line-up vol karakteristieke dj’s die op Dockyard hun muzikale verhaal vertellen.

Dockyard is een muzikale ode aan een tijd waarin gespierde arbeiders met een roodgeruiten zakdoek het zweet van hun voorhoofd veegden. Sigaret in de mondhoek en een flacon zelfgestookte jenever in de kontzak. Als bezoeker laat je je meevoeren door de muziek en de mysterieuze setting van het Hembrugterrein. En die combinatie van muziek en locatie is precies wat technoliefhebbers verwachten van Dockyard.