Een nieuwe locatie en een nieuwe tijd. Het was een van de grote festivalnieuwtjes van begin dit jaar: 22fest verhuist van het Diemerbos naar het terrein van Thuishaven. Daarbij vindt het festival dit jaar niet ’s zomers plaats, maar in de lente. Gelukkig blijft 22fest ondanks de veranderingen zichzelf, wat betekent dat we op 20 mei weer op muzikale ontdekkingstocht mogen!


22fest werd recentelijk door 3voor12 opgenomen in de lijst met de beste 30 festivals van Amsterdam. En dat is niet voor niks. Veel festivals noemen zichzelf vernieuwend, maar 22fest heeft inmiddels bewezen dat ook echt te zijn. De playlists van 22tracks, de muziekdienst waar het festival door wordt georganiseerd, vormen de inspiratie voor de line-up. Deze playlists worden samengesteld door buitenlandse dj’s als de Zweed Baba Stiltz en Suzanne Kraft uit L.A. en invloedrijke Nederlandse namen als Oceanic, die tijdens het festival back to back draait met De School-programmeur Luc Mast. Net als de twee belangrijke nieuwe gezichten Carista en Hellie Berry trouwens. De twee dames zijn op 20 mei te zien en te horen op het grootste buitenpodium.

22fest wil af van het Hitjesgedrag en strijdt voor meer verdieping.

Artiesten uit verschillende genres krijgen de kans om nieuwe dingen te laten zien. In de loods richt 22fest zich bijvoorbeeld vooral op beats en hiphop. Het programma is een interessante mix tussen lokale beloftes als Yung Nnelg, Torus en Linde Schöne en internationale artiesten als de Duitse reïncarnatie van TLC genaamd Ace Tee. En laten we een van de vetste nieuwe Britse rappers Kojey Radical niet vergeten. Allemaal namen waar we de komende tijd ongetwijfeld meer van gaan horen. Daarnaast vind je in de loods 22tracks residents als Waxfiend, Rachel Green en Saux.

Voor de meer exotische sounds ga je naar de tent. Mr Mendel trapt af, gevolgd door de dames van Strange Boutique. In de tent treden veel artiesten op uit Afrika en Zuid-Amerika, waaronder Philou Louzolo en Max Abysmal, die al eerder te zien waren op onder andere Dekmantel. Ook hier draait het allemaal om de muzikale ontdekkingstocht. Dat betekent dansen op onbekende muziek en luisteren naar nummers die je nog niet kent.

(Foto door De Fotomeisjes)

22fest wil volgens eigen zeggen af van het ‘hitjesgedrag’ en strijdt voor meer verdieping. Elk weekend dezelfde nummers en artiesten, dat is niet waar de festivalwereld naar zouden moeten streven. Toch komt 22fest ook bezoekers tegemoet die na al het muzikale geëxperimenteer op zoek zijn naar een wat meer laagdrempelige party. In de ‘kleine container’, ook wel de SchuurSchuur genoemd, bouwen Amsterdam Sound System en Yung Felix miniraves van 22 minuten waarbij telkens nieuw publiek (maximaal 30 man) aanwezig is. Toegankelijk, maar met en originele insteek, het is 22fest ten voeten uit.

Lees hier het verslag van 22fest 2016 door YellowTipi

Houd je van originaliteit en geef je weinig om de headliners die het hele festivalseizoen overal te zien zijn? Dan mag je 22fest zeker niet missen. Met een zorgvuldig samengestelde line-up die niet gericht is op het trekken van zoveel mogelijk bezoekers, maar draait om het verbreden van onze muzikale horizon, gaat 22fest ook dit jaar ongetwijfeld weer een feest worden waar nog lang over zal worden gesproken.

22fest, zaterdag 20 mei 2017, locatie: Thuishaven Amsterdam, tickets via www.22fest.nl, facebookevent: hier